Illegális hulladék bejelentése

Amennyiben illegálisan kihelyezett zöld hulladékot lát, kérjük hívja Zugló zöld vonalát: 06-70-198-39-64, vagy írjon nekünk a megyeri.szabolcs@zuglo.hu e-mail címre!

 

Zuglói lakosként mit tud tenni a szerves hulladékkal?

 

A Zöldhulladék megfelelő kezelésére 3 féleképpen van lehetősége.

1. Komposztálás: A komposztálás során a szerves eredetű anyagok (kerti zöldhulladék, és konyhai hulladék egy része) értékes, a kertben használható tápanyaggá bomlanak le. Mindössze egy komposztláda és egy vasvilla szükséges hozzá. A Komposztálót érdemes a kert egy ritkábban használt, félárnyékos részében kialakítani. A láda lehet bolti műanyag-, vagy faedény, de az otthon barkácsolt faláda is megfelelő. A ládát a komposztanyaggal fokozatosan kell feltölteni. Fontos, hogy ne száradjon ki, tehát öntözni kell, de ne legyen túl nedves, és havonta egyszer a komposztot érdemes átforgatni.  A rendszeresen gondozott, szakszerűen összeállított komposztnak nincs kellemetlen szaga, és esztétikailag sem zavaró.

A keletkezett komposztanyag tápanyag visszapótlásra, és trágyázásra kiválóan alkalmas, emellett fokozza a talaj aktivitását, ezáltal javul a talaj víz-, hő- és levegőgazdálkodása, és a talaj tápanyagtároló képessége növekszik.

További részletek:

https://www.komposztalo.hu/hogyan-csinaljam.html

 

2.  Az FKF Zrt., mint hulladékgazdálkodási közszolgáltató, 2005 óta szállítja el járatrendszerben Budapest mind a 19 zöldövezetes kerületéből a kerti zöldhulladékot, amelyet ezután a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban komposztálnak.

A zöldhulladékot (fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom) csak hulladékgyűjtő zsákokba gyűjtve szállítják el. A zsákba csak zöldhulladék kerülhet, a nagyobb faágakat fel kell aprítani.

A biológiailag lebomló 100 l-es zöldhulladék-gyűjtő zsák a lakosság számára bruttó 235 Ft/db áron elérhető az FKF Zrt. Ecseri Úti Központi Ügyfélszolgálati Kirendeltségén , és a Budai Ügyfélszolgálati Központukban, továbbá az általuk működtetett hulladékgyűjtő udvarokban (pl.: Zuglóban a Füredi út 74. szám alatt).

Zuglóban a különböző körzetekből a zöldhulladékot különböző napokon szállítják, az alábbi ábra mutatja, melyik körzetben, melyik nap:

További részletek:

http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkfzrt/hulladekkez/szelektiv_gyujtes/zoldhulladek_gyujtes

http://www.fkf.hu/userfiles/file/zoldhulladek_hirlevel_XIV-page-terkep.jpg

 

3. A Főkert Zrt. komposzttelepén a lakosság számára zöldhulladék lerakás 100 kg-ig ingyenes.

Cím: 1106. Budapest, Keresztúri út 130.
Nyitva tartás: Hétfő-csütörök: 7:00 – 15:20; Péntek: 7:00-12:30

További részletek:

http://www.fokert.hu/komposztalas-arusitas/